Съвети за игра на двойки!

Играта на двойки в тениса е едновременно интересна, но и различна от сингъл. Затова някои я харесват, други - никак. Играта на двойки има някои особености, които трябва да се усвоят едновременно на практика, но и с малко теория. 

Приблизително 60% от сервиранията трябва да отидат в средата на корта. Останалите - в тялото на посрещащия или близо до линията. Защо основно към центъра? Тъй като по този начин на посрещащия не се оставя възможността да намери такъв ъгъл, с който да размине (отляво или отдясно) намиращия се на мрежата противник. 

Връщането на сервиса от центъра на противника улеснява партньора на подаващия. Въпреки това сервиращия трябва да разнообразява посоката на подаванията си. Позицията на подаващия - за разлика от играта на сингъл - е почти до страничната линия на корта, като в същото време партньорът му покрива другата половина на корта. 

Вариант 1: Ретур в центъра

“Не връщйте по правата” - това е основно правило за посрещащия сервиса по същата причина като за подаващия: за да лиши противника от необходимия ъгъл за връщане на топката. В идеалния случай топката се играе възможно най-близо до противника на мрежата, така че последният да не успее да влезе в игра. При това е нужно да се съсредоточите върху набелязаната целева зона. При ретур колкото по-дълбока е топката и колкото по-близо до центъра е, толкова по-трудна е за противника, тъй като това стеснява коридора за минаващ удар. Обратно, колкото по-късо и по-близо до очертанията е връщането, толкова по-голям е ъгълът за последващия удар на опонента. Сервиращият и посрещащият играч имат сходни задачи - да облагодетелстват намиращите се на мрежата си партньори, като подготвят атаката им. 

Вариант 2: Ретур по диагонал

Да играеш за победен удар не е забранено, стига ситуацията да го позволява. Например, в случай, че сревисът е изпълнен по-слабо и плитко. Тогава у посрещащия играч се появява изгоден ъгъл, за да върне топката по диагонал далеч от средата на корта. Целевото поле при този вариант се вижда ясно по протежението на коридора. 

Вариант 3: Ретур по правата 

Колкото по-близо до страничната линия по правата е подаването, толкова по-лесно е за посрещащия да върне по линията. Докато акатуващият мрежата е готов да скочи в средата й, за да се включи в диагнолната размяна на удари, тази опция очевидно го приковава на място. В случай на сервис в края на корта, у посрещащия се появява възможност за добър ъгъл да играе своето връщане покрай противниковия партньор на мрежата в коридор в задната външна част на корта. Ако той успее да мине противника, който е на мрежата, тогава топката става недостъпна за подаващия противников партньор. 

Атакуващият мрежата: големи възможности 

Една от възможностите за точка от мрежата е за партньора на подаващия играч. Когато идва ретура, играчът на мрежата мигновено трябва да реши дали да пресече или не. 

В първия случай той трябва да спечели точка или да подготви атака, като изпрати топката с удар от воле в една от трите зони: късо воле по правата, през средата в пространството между противниковата двойка или диагонал към краката на противника на мрежата. 

Ако обаче реши да не се намесва в размяната на удари, тогава снижава главата си, за да не пречи на ударите на партньора си, и следи реакцията на своя колега на мрежата. Ако той гледа нагоре, това означава, че партньорът ще изпълнява “смач”.

Общото правило за такива разигравания е: ако подаващият играе през средата, тогава партньорът му на мрежата се измества също леко към центъра. И обратно, ако топката е изпратена от съотборника по-близо по правата на корта, тогава играчът, който е до мрежата, се приближава по-близо до края на игрището. Колкото по-рано вземе топката атакуващият, толкова по-бързо може да се придвижи до мрежата.

Защитаващият мрежата: надежда за шанс 

Партньорът на посрещащия играч също търси възможност да пресече. Във всеки случай първо трябва да изчака реакцията на партньора си. Предпочитаната цел за него е пространството между двамата противници. Ако обаче партньора му се предвижи напред след ретура, то тогава той трябва да се придвижи леко назад - за да “затвори” пространството между себе си и партъньора си. 

Докато подаващите и посрещаши играчи си разменят диагонали, играчите на мрежата постоянно променят позицията си и непосредствените си задачи, като се движат напред, назад, наляво или надясно. За да концентрират вниманието си, те стоят на предната част на стъпалата си, за да поддържат мускулите на краката в готовност. Всеки път, когато противникът нанесе удар, те правят "сплит степ", за да ускорят следващата си реакция. В крайна сметка, времето за реакция понякога е всичко в тениса.