Падел - новата спортна мания

Падел - новата спортна мания

Някои казват, че е сериозен конкурент на тениса. Други определят падела като “незаконен син на скуоша и тениса”. Да не знаете за падел през 2022 г. наистина е малко неудобно: това е един от най-бързо развиващите се спортове, който постоянно влюбва в себе си всички активни хора - както знаменитости, така и спортни звезди като Дейвид Бекъм, Новак Джокович, Лионел Меси, Мария Шарапова, Рафаел Надал. Факт, дори изтъкнати тенисисти не се отказват от това удоволствие. На въпроса защо играят падел, привържениците му казват: “Лесно е да се научиш, невъзможно е да не се влюбиш!”

Какво представлява падел?

За родина на падела се смята Пуерто де Акапулко в Мексико. Милионерът Енрике Коркуера изобретява играта през 1962 г. като смесица от тенис, пинг-понг и скуош. От първия спорт той взима мрежата по средата на корта и принципа на точкуване. От втория - подаването отдолу и формата на ракетата (разбира се, различава се по размер и дизайн, но принципа на игра много прилича на този на пинг-понг). Елементът от третия спорт са стените.

Паделът е спорт, който съчетава активност със забавление и социално общуване. Все пак в едно сравнително неголямо поле играят четирима души, които комуникират помежду си през цялото време. Чудесен спорт е за играчи от всички възрасти и с всякакви умения, тъй като се усвоява лесно и бързо. Повечето играчи овладяват основите на играта в рамките на първия половин час, като много бързо след това идва насладата от нея.

Паделът не изисква толкова сила, техника и умения, колкото тенисът и следователно това го превръща в перфектната игра за всички. По-скоро точките се печелят чрез стратегия, отколкото с помощта на сила.

Играе се от активни хора на почти всяка възраст. Обикновено децата започват тренировки на пет или шестогодишна възраст, като използват специални детски олекотени ракети. Редовните занимания помагат на работата на дихателната и сърдечно-съдовата система, подобряват метаболизма, тренира се вестибуларният апарат. Като се има предвид, че в една игра човек изразходва количеството калории, сравнимо с пълноценна тренировка във фитнеса, можем спокойно да кажем, че ползите от падел са за цялостната физическа форма.

Кортът за падел

Нека започнем запознанството с падела от корта. Обикновено се играе по двойки на закрит корт, заграден от стъклени стени и метална мрежа. Размерите на корта за падел се равняват на една трета от тези на тенис корта или 10 х 20 метра (т.е. всяка половина на полето е квадрат 10 х 10 метра). Маркировката на корта е на разстояние 7 метра от мрежата, през корта - сервизната линия, централната линия разделя игрището на две равни части, тъй като класическият падел е игра две на две.

Топката може да отскочи от всяка стена, но може да докосне земята само веднъж, преди да отскочи обратно. Точките се присъждат, когато топката отскочи два пъти от полето на противника.

Ракета за падел и топка

Играта е бърза и лесна за научаване, което я прави забавна и пристрастяваща. Използва се къса ракета без кордаж с еластична повърхност с дупки - тук приликата с тениса свършва и започва приликата с пинг-понг. Дупките по повърхността служат за намаляване теглото. Вътрешната част е изработена от вид дунапрен, а отвън е дървена или пластмасова (карбон). Друга особеност на ракетата е, че има предпазна връв, която се носи на китката на играча, за да не отлети ракетата и да не рани съперника по време на игра или на сервиране.

За падел се използва топка, идентична по размер с топка за тенис, но по-лека по тегло и по-мека. Но е разрешено и може да се използва и обикновена тенис топка.

Ударите се изпълняват преди или след като топката отскочи от околните стъклени стени, което прави този спорт различен в сравнение с обикновения тенис - играта е по-динамична и по-интересна, и продължава по-дълго.

Габарити

Падел кортът е дълъг 20 метра и широк 10 метра, със стъклени задни стени до 3 метра височина и стъклени странични стени с височина 4 метра. Стените могат да бъдат направени от стъкло или друг твърд материал като бетон. Останалата част от корта е покрита с метална мрежа на височина 4 метра.

В средата на игралното поле има обикновена мрежа, разделяща игрището на две части. Тя е с максимална височина от 88 см в центъра и се издига до 92 см от двете страни. Тези полета са разделени в средата с линия, а друга линия на три метра от задната стена маркира зоната за подаване.

Изчисляване на резултата

Резултатите и правилата са много подобни на тези в тениса, като най-голямата разлика е, че при падела се сервира отдолу и топките могат да се изхвърлят от стъклените стени по същия начин, както в скуоша. Правилата позволяват използването на задни и странични стени, което води до по-дълги надигравания, отколкото в нормален тенис мач. Ето защо в падел точките се печелят повече със стратегия, отколкото със сила и мощ.

Развитие на играта

От родината си Мексико паделът се разпространява в цяла Латинска Америка, а през Испания стига и до Европа. Днес в Испания популярността на този спорт е сравнена с футбола. Две са посоките на развитие - любителска (категории мъже, жени, деца) и професионална (мъже, жени).

През 2005 г. е основана Професионална падел лига - Padel Pro Tour (PPT), чиято цел е да развие професионалната игра на падел и да повиши нивото на организация на турнирите. Световното първенство по падел се провежда на всеки две години от 1992 г. - 61 турнира, провеждани в 18 страни по света. Първото състезание е проведено в Испания. Това събитие обикновено се организира от Международната федерация по падел - Federacion Internacional de Padel - FIP. Членовете й наброяват над 40 държави. През 2021г . БФТ също стана член на Световната Федерация по падел (FIP).

Падел се развива изключително бързо в световен мащаб. Кортовете в Италия през 2022 година например наброяват над 5000. Смята се, че около 15 000 нови игрища за падел са били регистрирани в Европа през 2021 г.