Защо футболистите си бръснат краката?

Защо футболистите си бръснат краката?

Професионалният футбол отдавна е повече от спорт. Известните футболисти привличат не по-малко внимание от звездите в шоубизнеса, превърнаха се в икони на стила, наемани като рекламни лица от световни брандове.

Фенове и поклонници им подражават, възхищават се на визията и на поведението им и често не разбират едно: защо футболистите си бръснат краката? Оказва се, че според самите футболисти има основателни причини за това.

Безопасност

Футболът не е толкова труден спорт като ръгбито или хокея, но крие опасност за достатъчно травмиращи моменти. Рядко се срещат мачове без лоши падания или поне леки наранявания. В такива случаи спортистите трябва да получат медицинска помощ възможно най-бързо и ефективно. А обилното окосмяване по краката затруднява безболезнено залепване на пластир например, поставяне на превръзка или гипс. Освен това върху космите се задържат вредни микроби, което може да усложни зарастването на рани.

Физическа форма

През 2017 г. се случва любопитно нещо: Марко Асенсио трябвало да пропусне мача между Реал Мадрид и АПОЕЛ поради факта, че заради възпаление на крака заради врастнал косъм след бръснене, не можел да си сложи гетата. Краката като работен инструмент на футболиста преди всеки мач трябва да са в най-добра форма, не само за да се избегнат такива моменти. Играчите трябва редовно да се подлагат на масажи, физиотерапия, различни превантивни процедури за поддържане на мускулната ефективност, като за това е по-добре да поддържат кожата си гладка - това улеснява и самите физиотерапевти. А и няма да имат излишни проблеми, като засъхнали остатъци от мехлем по космите.

Качество на играта

Много футболисти са убедени, че е по-лесно да контролират топката с обръснати крака, като тя няма да се изплъзва внезапно в нужния момент. Освен това професионалните играчи вярват, че без допълнително окосмяване по тялото ще бъдат по-бързи и по-пъргави. И въпреки че подобна теория не е подкрепена от научни изследвания, същият Роналдо не крие факта, че бръсне космите си не само по краката. Но дори скоростта на играчите с бръснати крака реално на терена да не е по-висока, а само те да усещат това, със сигурност самочувствието им е различно. А, както знаете, този факт е не по-малко важен за победата от техниката за владеене на топката.

Имидж

Всяка популярна личност с маса фенове и безкрайни фотосесии трябва да се съобразява с негласните закони на модата. Днешните тенденции налагат бръснатите крака да изглеждат привлекателни, може би защото самите татуировки стоят добре на гладка кожа. За футболистите е важно да изглеждат добре пред камера и във всеки момент, в който са уловени в кадър. Затова според тяхната гледна точка бръснатите крака са необходимата им естетика за поддържане на имидж. Въпреки че това невинаги е очевидно.

Изводът е, че професионалните футболисти имат повече от достатъчно причини да държат краката им да са без косми. Така според тях е по-естетично, по-надеждно, по-безопасно. И въпреки че много големи играчи са си спечелили славата на метросексуални, те на първо място са спортисти, които пак на първо място трябва да са успешни. Едва тогава идват и модните тенденции.