Кафе и тренировки: съвместими ли са?

Кафе и тренировки: съвместими ли са?

Десетки са проучванията, според които кофеинът подобрява издръжливостта, скоростта, силата и концентрацията по време на тренировка. През 2021 година катедрата по физиология на Университета на Гранада в Испания провежда експеримент, който установява, че кофеинът има положителен ефект и върху ефективността на изгаряне на мазнини по време на тренировка. Да разгледаме по-подробно какво ни дава кафето преди тренировката.

Кофеинът като енергийна напитка и стимулант на централната нервна система

Кофеинът, съдържащ се в кафето, стимулира нервната система. Това от своя страна оказва влияние върху спортистите по следния начин:

  • повишава издръжливостта при продължителни натоварвания. Да, чаша кафе преди бягане, колоездене, ски спускане или плуване ще ви помогне да останете във форма по-дълго.
  • увеличаване на скоростта. Изследване, проведено през 2020 г. доказва положителния резултат от консумация на кафе преди силови упражнения (лицеви опори, клекове).
  • подобряване на вниманието и концентрацията, което е много важно при отборни спортове;
  • мобилизиране на всички системи на тялото с цел отделяне на максимална енергия;
  • по-бързо възстановяване на мускулите след тренировка.

Влияние на кофеина

Има 3 механизма, чрез които кофеинът влияе на тялото.

  1. Кофеинът подпомага производството на адреналин. Той изгаря мазнините и ги превръща в енергия, като същевременно не използва мускулен гликоген и по този начин увеличава интензивността на тренировката. Освен това кафето подобрява метаболизма за 3 часа след изпиването му.
  2. Кофеинът има директен ефект върху мускулите, като ги стимулира и повишава тяхната работа, както и помага за облекчаване на мускулната болка след интензивни тренировки.
  3. Кофеинът потиска усещането за умора, като по този начин увеличава интензивността на тренировката.

Кога и колко кафе да пием

Според проучванията пиенето на кафе преди тренировка следобед допринася за по-ефективно изгаряне на мазнини, отколкото кафето преди сутрешната тренировка.

Препоръчително е да изпиете чаша от ободряваща напитка 60-40 минути преди началото на тренировката. Това е времето, необходимо на кофеина да влезе в кръвта и да започне да действа. Оптималният прием е 2-6 mg кофеин на килограм човешко тегло. Една чаша съдържа средно 100 mg кофеин. Съответно нормата ще бъде 1-2 чаши на ден. Независимо от това, трябва да обръщате внимание на характеристиките на всеки организъм. Също така имайте предвид, че говорим за кафе без мляко и захар, иначе историята е съвсем различна.

Оказва се, че чаша кафе преди да отидете на фитнес или да поемете към тенис корта може да бъде отличен заряд на енергия и да ви помогне да направите тренировката си по-ефективна, както и да повиши издръжливостта и концентрацията ви. Основното нещо - не забравяйте, че всичко е полезно, когато е в умерени количества.