Как великият Макенроу печелеше глоби

Как великият Макенроу печелеше глоби

“Една малка дума с четири букви.”

С подобни изречения великият Макенроу си “спечелваше” глобите. А през 1990 г. по време на Australian Open дори е изгонен от корта по време на мач. В сравнение с неговата лудост, днешните тенис хулигани изглеждат като деца.

Тенисът се счита за игра на джентълмени, в която спортистите се придържат към правила на тактичност, благоприличие и честност. Това обаче е по-скоро атавизъм, отдавна останал в миналото. В тениса, както и в другите спортове има “лоши момчета”, които обичат да хвърлят ракетата си, да се карат със съдиите и да блестят с далеч от спортното поведение.

Някои не особено коректни постъпки на корта отбеляза и руснакът Данил Медведев, когато през 2017-та загуби на Уимбълдън от белгиеца Рубен Бемелманс. По време на срещата Медведев псуваше и се оплакваше на съдията Мариана Алвес. Веднага след края на мача изпадналият в затруднение състезател извади няколко монети от портфейла си и предизвикателно ги хвърли към Алвес, намеквайки за нейната пристрастност. По-късно Медведев се извини и плати три глоби за спор и обида към съдията. Нищо чудно, че Джон Макенроу нарича Медведев любимия си съвременен тенисист, като споделя: “Като цяло смятам, че Данил свърши страхотна работа за себе си, превръщайки се от “лошо момче" на US Open 2019 в много интригуващ и интересен играч.” При Макенроу обаче емоциите винаги са били по-силни от разума му.

Характер на “капризно бебе”

Макенроу е един от най-големите скандалджии в историята на тениса. За агресивното си поведение той редовно е глобяван със солидни суми. Изглеждаше, че американецът не умее да контролира емоциите си, но всъщност не е така. Джон Макенроу много добре знаел къде е границата на позволеното.

Въпреки това надминава себе си по време на Australian Open през 1990 г. В четвъртия кръг Макенроу играе с шведа Микаел Пернфорс. Седемкратният шампион от Големия шлем тогава се опитва да си върне формата, спадът му е очевиден, а упадъкът на кариерата му - много близо. До четвъртия сет американецът вече получава едно предупреждение, след друго, получено в началото на мача за обида към съдията. Неслучайно британската преса му дава определението “капризно бебе”. Несъгласен с решението на рефера Джери Армстронг, американецът хвърля ракетата на корта, а тя се разцепва. Съдията оценява тази постъпка с отнемане на една точка на Макенроу. “Не се опитвах да си счупя ракетата - всички играчи постоянно си хвърлят ракетите. Технически съдията можеше да ми даде предупреждение, но той реши да ми отнеме точка. Тогава се приближих към него и му казах: Хей, тук е 120 градуса, можеше да се смилиш над мен.”

“Винаги съм знаел кога да спра.”

Американецът поискал наблюдател и на корта излиза колоритен мъж с мустаци и слънчеви очила на име Кен Ферар, който обаче остава невъзмутим пред аргументите на Макенроу и не смята, че решението на съдията Армстронг трябва да бъде отменено. Обяснил спокойно наблюденията си на американския тенисист, а след това се обърнал към съдията и казал: “Хайде да играем”. В този момент обаче недоволният Макенроу започва да кълне зад гърба на Фарар, като го съветва да направи нещо доста неприлично с участието на майка му.

Оказва се, че към онзи момент Макенроу не е знаел, за влезлия вече в сила нов кодекс за поведение, който гласи ясно, че трето нарушение по време на един мач води до дисквалификация. Фарар отново се обръща към Армстронг и препоръчва Макенроу да бъде дисквалифициран за третата грубост.

“Словесни обиди, непристойни оскърбления на всеослушание, мистър Макенроу. Гейм, сет, мач - Пернфорс” - казва пред трибуните Джери Армстронг.

На пресконференцията след мача Макенроу признава вината си: “Това беше само една малка четирибуквена дума. В този смисъл вината беше моя.”

След повече от 10 години в автобиографията си той пише: “Разбира се, че трябва да поема отговорност за целия инцидент. Аз обаче искрено вярвам, че ако знаех новото правило, щях да се въздържам. Понякога се побърквах, но винаги знаех кога да спра.”

Макенроу прекарва още две години в професионалния тенис, преди официално да се пенсионира през 1992 г. Мнозина смятат, че кариерата му би могла да се развие малко по-различно в ерата на Hawk-Eye (софтуерът “Орлово око”, който симулира траекторията на топката), като така минимизира броя на споровете на корта. Но тогава най-вероятно пътят му нямаше да се окаже толкова ярък и запомнящ се.